vineri, 26 noiembrie 2010

Alexandru Lăpuşneanul

                         Astăzi avem o povestioară simpatică scrisă de Bram Stoker-ul României, Costache Negruzzi.
                        A fost odată unul Alexandru Lăpuşneanul, mare fan de-al lui Ţepeş, o să vedeţi de ce. Era tipul ăsta atât de crud că putem presupune că avea poster în mărime naturală cu Satana în dormitorul lui sinistru din turnul castelului.
                         Deci cum începe nebunia? A stat Alex ce a stat la Constantinopol după ce unu’ Ştefan Tomşa l-a bătut de două ori, dar până la urmă nu a mai putut de ciudă şi şi-a adunat pritenii ( toţi pritenii ) şi a dat năvală în Moldova.
                         Poporul nu prea îl dorea şi nici boierii care îl trădaseră ultima oară, mai ales unu’ Moţoc ( fain nume, da ), care acum ducea o campanie de re-împrietenire cu Lăpuşneanul.
                         Tomşa nu prea simte nevoia să se lupte cu personajul nostru şi se retrage în Valahia. Alex devine domnitor şi îşi zice în sinea lui : „ acum chiar că o să-mi fac de cap! ”. Arde toate cetăţile Moldovei şi prădează boierii, îngrozeşte lumea şi între timp se şi însoară, cu Ruxandra, care, ca multe alte femei fără minte ( vezi nevasta lui Dracula ) i se pare că sadismul lui Alex e sexy. Mă rog, află apoi de la o femeie că bărbatul ei a fost ucis de domnitorul fără inimă, iar asta  pare să o deranjeze puţin şi se duce să îi zică lui Alex să nu mai omoare lumea aşa...La care el: sigur! Cum să nu renunţ la plăcerea mea de o viaţă de a ucide lumea? Hai să dăm un party pentru asta, ce zici?
                         Şi s-a ţinut un ospăţ. Numai boierii Spancioc şi Stroici au avut destulă minte să plece. Căci Lăpuşneanul nostru, în toiul distracţiei porneşte o bătaie. De afară poporul, care nu ştia bine ce se întâmplă în castel, crede că Moţoc o fi făcut ceva şi începe a striga: „ Capul lui Moţoc îl vrem ” şi Alex le dă...şi al lui Moţoc şi al altor 47 de boieri ( da, a făcut o piramidă din capete pe masă, aşa, ca desert ). După faza asta a chemat-o pe Ruxandra şi i-a făcut cadou piramida de capete. I-a plăcut, a leşinat, atât de mult i-a plăcut...
                         Şi aşa au trecut 4 ani, timp în care populaţia Moldovei a scăzut drastic. Lăpuşneanul căzu la pat bolnav  ( însfârşit ) dar încă murea de ciudă că i-a ratat pe Spancioc şi Stroici în urmă cu 4 ani, dar îi va revedea. Pe când se simţea el mai nasol cei doi boieri se întorc şi împreună cu Ruxandra, care în 4 ani şi-a dat seama cine e soţul ei, au pus la cale cum să îl omoare pe domnitor. Nimic mai simplu: l-au otrăvit. Da, otrava se găsea pe toate drumurile pe atunci. Presupunem că dragul de Alex s-a topit în timp ce flăcările iadului ardeau în jurul său şi dracii îl votau „ domnitorul diabolic al anului” ... Sau doar a horcăit şi a dat colţul, voi alegeţi.
                         The end. Vise plăcute!   =( ^o^ )= ~ meow


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu